Abstract:
Η παρούσα διπλωματική εργασία επιχειρεί να διερευνήσει τον τρόπο με τον οποίο η καφεΐνη επηρεάζει την φωνή των ανθρώπων. Στην βιβλιογραφία που μελετήθηκε δεν βρέθηκε παρόμοια έρευνα που να μελετά την άμεση επίδραση της καφεΐνης μετά την πόση της. Το δείγμα αποτελούνταν από 67 ενήλικες, 29 άνδρες και 38 γυναίκες. Για τη συλλογή των πληροφοριών χρησιμοποιήθηκαν λογοπαθολογικά ερωτηματολόγια και ηχητικές καταγραφές φωνής πριν και μετά την πόση στιγμιαίου καφέ και νερού. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν το ερωτηματολόγιο αξιολόγησης φωνής (VEF), το ερωτηματολόγιο Φωνητικής Δυσχέρειας (VHI), το ερωτηματολόγιο συμπτωμάτων παλινδρόμησης (RSI) και το ερωτηματολόγιο Φωνής και Ποιότητας Ζωής (V-RQOL). Τα δεδομένα αναλύθηκαν στατιστικά. Τα ευρήματα που προέκυψαν προτείνουν ότι η πόση καφέ με ή χωρίς καφεΐνη δείχνει να επηρεάζει τα χαρακτηριστικά της φωνής των συμμετεχόντων. Μελετήθηκαν και παρουσιάζονται αναλυτικά τα ευρήματα που αφορούν τη Θεμελιώδη συχνότητα (F0), τη διακύμανση της απόκλισης της συχνότητας (Jitter) και του πλάτους (Shimmer), και τον αριθμητικό λόγο αρμονικών προς θόρυβο (NHR) των ποιοτικών χαρακτηριστικών της φωνής πριν και μετά την κατανάλωση καφεΐνης. Ενδεικτικά φαίνεται ότι η Θεμελιώδη συχνότητα έχει στατιστικά σημαντική διαφορά όταν τα υποκείμενα έχουν πιει ζεστό ή κρύο καφέ με ή χωρίς καφεΐνη σε σχέση με την περίπτωση που δεν έχουν πιει κάτι ή έχουν πιει νερό βρύσης. Συζητούνται τα αποτελέσματα της έρευνας σε σχέση με την κείμενη βιβλιογραφία και προοπτικές για μελλοντική έρευνα.
Citation:
Κρητικός, Μ., 2019. Ποιοτική ανάλυση φωνής και καφεΐνη. Μεταπτυχιακή εργασία. Ιωάννινα: Τ.Ε.Ι. Ηπείρου. Σχολή Επιστημών Υγείας. Τμήμα Λογοθεραπείας.