Η παγκόσμια οικονομική κρίση που έχει ξεσπάσει από το 2008 αναμφισβήτητα
έχει δημιουργήσει προβλήματα στη χωρά μας όπως και σε πολλές άλλες χώρες.
Στην παρούσα εργασία γίνεται μια προσπάθεια κατανόησης του όρου «οικονομική
κρίση». Αναφέρονται διάφορες μελέτες που έχουν γίνει σε πολλές χώρες και
επιχειρήσεις διαφόρων κλάδων να διαπιστωθεί το πώς επηρεάζονται από την
κρίση καθώς και πως μπορεί αύτη να αντιμετωπιστεί. Εν συνεχεία, αντικείμενο
μελέτης αποτελεί κατά πόσο η οικονομική κρίση έχει επιδράσει στις επιχειρήσεις
που ανήκουν στον κλάδο των τροφίμων στην Ελλάδα. Με τη βοήθεια
αριθμοδεικτών γίνεται χρηματοοικονομική ανάλυση δείγματος επιχειρήσεων οι
οποίες ήταν εισηγμένες στο χρηματιστήριο και δείγματος επιχειρήσεων οι οποίες
δεν ήταν εισηγμένες πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την κρίση. Οι αριθμοδείκτες
αυτοί δείχνουν ότι φυσικά οι ελληνικές επιχειρήσεις επλήγησαν από την κρίση,
άλλες λιγότερο και άλλες περισσότερο. Το εντυπωσιακό της έρευνας είναι ότι οι
μικρότερες επιχειρήσεις, οι οποίες δεν είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο,
παρουσίασαν πιο θετικά στοιχεία σε ότι αφορά την κερδοφορία αλλά και τη
ρευστότητα. Όπως είναι λογικό, η οικονομική κρίση επηρεάζει είτε άμεσα είτε
έμμεσα τα νοικοκυριά. Αυτό σημαίνει ότι αργά η γρήγορα μεταδίδεται στις
επιχειρήσεις και τις βιομηχανίες ανεξαρτήτως κλάδου, ειδικότερα από τη στιγμή
που επηρεάζεται ο κλάδος των τροφίμων.
The global crisis that erupted in 2008 has undoubtedly created problems in our
country as well as in many other countries. This thesis makes an attempt to
understand the term “economic crisis” in order to gain insight into the
phenomenon. Several studies focusing on how various countries and businesses
have become affected by the crisis, in addition to how the crisis can be addressed,
are brought to attention in this paper. As such, the aim of this research is to discuss
whether the economic crisis has had an impact on the food industry in Greece.
With the help of some indexes, a financial analysis is performed on a sample of
listed and non-listed companies. The results indicate that Greek food companies
have indeed been influenced by the crisis, some companies more than other.
Furthermore, the research also revealed some rather impressive results in that
smaller, non-listed companies, showed more positive results in terms of
profitability and liquidity. It is only logical that the economic crisis, either directly
or indirectly, affects households in some way, which further means that it is
transferred to businesses. Because of that, companies also become influenced,
regardless of the industry in which the operate, especially since the food industry is
heavily affected.