Abstract:
Η διατροφή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην υγεία του ανθρώπου σε όλη τη διάρκεια της
ζωής του, ιδιαίτερα όμως στα δύο άκρα της, τη βρεφική και τη γεροντική ηλικία.
Μια ελλιπής διατροφή στην περίοδο της ανάπτυξης, δηλαδή κατά τη βρεφική και παιδική
ηλικία μπορεί να προκαλέσει σοβαρές νοσηρές καταστάσεις, σωματικές, νοητικές και συμπεριφοριακές που μου μπορούν να διαρκέσουν σε όλη της ζωή του ανθρώπου.
Στην παρούσα εργασία γίνεται λόγος για τις διατροφικές ανάγκες παιδιών προσχολικής ηλικίας 0 – 12 μηνών.
Πιο συγκεκριμένα:
Το πρώτο (1ο) κεφάλαιο αναφέρεται στον όρο της διατροφής και της σημασίας της στη ζωή
του ανθρώπου αλλά και στα θρεπτικά συστατικά και τη σημασία τους για τον ανθρώπινο οργανισμό.
Στο δεύτερο (2ο) κεφάλαιο γίνεται λόγος για τον μητρικό θηλασμό – φυσική διατροφή. Γίνεται περιγραφή του μητρικού γάλακτος, της διαδικασίας και των θέσεων του θηλασμού καθώς επίσης και αναφορά των πλεονεκτημάτων αλλά και των αντενδείξεών του για το βρέφος και τη μητέρα.
Στο τρίτο (3ο) κεφάλαιο δίνεται ιδιαίτερη σημασία στον όρο της τεχνητής διατροφής και της
τεχνικής της όπως επίσης και στον όρο μικτή διατροφή.
Το τέταρτο (4ο) κεφάλαιο περιορίζεται στην έννοια του απογαλακτισμού και πιο αναλυτικά
στη σταδιακή εισαγωγή των στερεών τροφών στη διατροφή των βρεφών.
Στο πέμπτο (5ο) κεφάλαιο γίνεται λόγος για τα πρόωρα νεογνά, ενώ τέλος στο έκτο (6ο) κεφάλαιο περιγράφονται τα είδη προβλημάτων διατροφής των βρεφών, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή
και σημασία στα προβλήματα του βάρους των παιδιών (παχυσαρκία και ανορεξία).
Citation:
Δημητράκη, Ε., 2006. Οι διατροφικές ανάγκες παιδιών προσχολικής ηλικίας (0-12 μηνών). Πτυχιακή εργασία. Ιωάννινα: Τ.Ε.Ι. Ηπείρου. Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας & Πρόνοιας. Τμήμα Βρεφονηπιοκομίας.