Abstract:
Ο σκοπός αυτής της πτυχιακής είναι η παρουσίαση της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας στον πρωτογενή τομέα παραγωγής. Ο κάθε κλάδος του πρωτογενούς τομέα παραγωγής καταλαμβάνει από ένα κεφάλαιο ξεχωριστά και αναλύεται με λεπτομέρειες
Στο πρώτο κεφάλαιο αναλύονται οι όροι «καινοτομία» και «επιχειρηματικότητα» και εξετάζεται λεπτομερώς ο ρόλος του πρωτογενούς τομέα παραγωγής στην ελληνική οικονομία. Παραθέτονται δύο διαγράμματα τα οποία απεικονίζουν την σχέση του πρωτογενούς τομέα και των θέσεων εργασίας σε αυτόν.
Στο δεύτερο κεφάλαιο περιγράφεται ο ρόλος της γεωργίας στην Ελλάδα. Παρουσιάζεται ο τρόπος πάνω στον οποίο βασίζεται σήμερα η σύγχρονη επιχειρηματικότητα στον αγροτικό κλάδο. Παραθέτονται καινοτόμοι τρόποι προώθησης και εμπορίας τον αγροτικών προϊόντων, καθώς και οι επιχορήγησή αυτών και των νέων αγροτών. Ο επιχειρηματίας κ. Παπουτσής μας ξεναγεί στην δικιά του καινοτόμα επιχείρηση και την καλλιέργεια μύρτιλου.
Στο τρίτο κεφάλαιο περιγράφεται ο ρόλος της κτηνοτροφίας στην Ελλάδα. Παρουσιάζεται αναλυτικά ένα επιχειρηματικό πλάνο για τρεις διαφορετικές κτηνοτροφικές μονάδες που συνοδεύονται από αντίστοιχες τεχνοοικονομικές μελέτες. Αναφέρονται οι εφτά βραβευμένες επιχειρήσεις του κλάδου για τους καινοτόμους τρόπους παραγωγής. Επίσης παρατήθεται συνέντευξη ενός από τους πρώτους και μεγαλύτερους βουβαλοτρόφους της Ελλάδος.
Στο τέταρτο κεφάλαιο περιγράφεται ο ρόλος της αλιείας στην Ελλάδα και αναλύονται τα διάφορα είδη ιχθυοκαλλιεργειών που αναπτύσσονται στην χώρα μας. Τέλος περιγράφεται η καινοτόμα καλλιέργεια φυκιών για την παραγωγή βιομάζας.
Citation:
Τσάρας, Β. & Τουλούμης, Αν., 2013. Καινοτομία και επιχειρηματικότητα στον πρωτογενή τομέα παραγωγής. Πτυχιακή εργασία. Πρέβεζα: Τ.Ε.Ι. Ηπείρου. Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας. Τμήμα Χρηματοοικονομικής και Ελεγκτικής.