Abstract:
Στην εποχή που ζούμε, ο ολοένα και μεγαλύτερος όγκος πληροφοριών που είτε ανακαλύπτεται από την ανθρωπότητα, είτε συλλέγεται από ήδη προ υπάρχουσες πηγές, αποθηκεύεται με την γραπτή μορφή (ηλεκτρονική μορφή ή χειρόγραφή). Αυτό, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι για την αποκωδικοποίηση αυτών την πληροφοριών και την αφομοίωση τους, είναι απαραίτητη η ικανότητα της ανάγνωσης. Η ικανότητες σχετικά με την ανάγνωση αποκτούνται σε πολύ μικρή ηλικία και είναι πολύ σημαντικό για την μεταγενέστερη ζωή τους καθώς καθορίζει το τρόπο λήψης και επεξεργασίας αυτών των πληροφοριών.
Στη παρούσα πτυχιακή εργασία, επιχειρείται η διερεύνηση της αναγνωστικής ικανότητας του ανθρώπου, προσεγγίζοντας την ικανότητα αφήγησης και αναλύοντας εργαλεία (τεστ) για την αξιολόγηση της αντίληψης και της παραγωγής του λόγου και της αφηγηματικής ικανότητας που υπάρχουν για να χρησιμοποιηθούν από λογοθεραπευτές στην αξιολόγηση παιδιών 3 έως 10 ετών.
Χρησιμοποιώντας το τεστ MAIN σε ένα δείγμα 10 περιστατικών, γίνεται η αξιολόγηση τους, καταγράφονται και συζητώντας τα αποτελέσματα. Με την ολοκλήρωση αυτής της πτυχιακής αποδείχτηκε η μεγάλη χρησιμότητα του τεστ MAIN, αλλά πιθανές προτάσεις για εξέλιξη.
Citation:
Κανάκης, Γ., 2016. Αξιολόγηση αφηγηματικών ικανοτήτων σε παιδιά με δυσκολίες ανάγνωσης. Πτυχιακή εργασία. Ιωάννινα. Τ.Ε.Ι Ηπείρου. Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας & Πρόνοιας. Τμήμα Λογοθεραπείας.