Abstract:
Στη παρούσα εργασία μελετάται το αντικείμενο της διαχείρισης των στοιχείων του Ενεργητικού και του Παθητικού των τραπεζικών ιδρυμάτων, καθώς επίσης γίνεται και μια ευρεία αναφορά στις διάφορες έννοιες που σχετίζονται με αυτή.
Αρχικά, γίνεται μια εισαγωγή στις βασικές λειτουργίες των τραπεζικών ιδρυμάτων και στη βασική δομή του τραπεζικού συστήματος. Εν συνεχεία, αναλύονται οι τραπεζικοί κίνδυνοι με τους οποίους έρχονται αντιμέτωποι τα τραπεζικά στελέχη. Αφού προηγηθεί η αναφορά στην εποπτεία των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και ο ρόλος του πλαισίου κεφαλαιακής επάρκειας, αναλύονται στη συνέχεια οι λόγοι που επιβάλλουν την ανάπτυξη συστήματος βέλτιστης διαχείρισης Ενεργητικού – Παθητικού. Έπειτα, γίνεται λεπτομερής παρουσίαση των στοιχείων του Ενεργητικού – Παθητικού, ενώ στο τέλος της εν λόγω ενότητας παρουσιάζονται οι χρηματοοικονομικές καταστάσεις των τραπεζών και ο ρόλος των διαθεσίμων. Στο τελευταίο κεφάλαιο, αναφέρονται οι κύριες μεθοδολογικές προσεγγίσεις για την ανάπτυξη μοντέλων διαχείρισης Ενεργητικού – Παθητικού.
Από τη μελέτη των ανωτέρω διαφάνηκε ότι τα τραπεζικά ιδρύματα πρέπει να λάβουν υπόψη μια σειρά από κινδύνους προκειμένου να καταστρώσουν τον στρατηγικό τους σχεδιασμό και να πάρουν τις επενδυτικές τους αποφάσεις, ενώ ως ο πλέον σημαντικός κίνδυνος παρουσιάζεται ο πιστωτικός, που πρακτικά σημαίνει αδυναμία της τράπεζας να καλύψει τις υποχρεώσεις της. Επίσης, διαπιστώθηκε ότι η ορθή διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων ενός τραπεζικού οργανισμού, συνδράμει σε καθοριστικό βαθμό στην επίτευξη των στόχων που θέτει μια τράπεζα. Γι’ αυτό το λόγο, αναπτύχθηκαν και εξελίχθηκαν ποικίλα μοντέλα ως βοηθητικά εργαλεία στη λήψη αποφάσεων από τα τραπεζικά στελέχη, με απώτερο στόχο τη βέλτιστη διαχείριση των στοιχείων του Ενεργητικού και του Παθητικού
Citation:
Κοντογεώργης, Α. & Κατσάρα, Ε., 2014. Διαχείριση ενεργητικού - παθητικού ενός τραπεζικού οργανισμού. Πτυχιακή εργασία. Πρέβεζα. Τ.Ε.Ι. Ηπείρου. Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας. Τμήμα Λογιστικής.