Abstract:
Η εργασία χωρίζεται σε τρία μέρη και κάθε μέρος αντιστοιχεί σε μια από τις 3 παθήσεις. Στο πρώτο γίνεται παρουσίαση της υδροκεφαλίας, στο δεύτερο της μικροκεφαλίας και στο τρίτο μέρος της δισχιδούς ράχης.
Πιο συγκεκριμένα, στο πρώτο μέρος γίνεται παρουσίαση της υδροκεφαλίας, στους τύπους της και στα αίτια που πιθανόν προκαλούν την ασθένεια. Έπειτα, παρουσιάζονται αναλυτικά στοιχεία για τους τρόπους διάγνωσης της ασθένειας, την επιδημιολογία και την κλινική εικόνα των παιδιών με υδροκέφαλο. Ειδικότερα, γίνεται αναφορά στις μαθησιακές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα παιδιά σε γνωστικό επίπεδο, στο νευροψυχολογικό και συμπεριφορικό προφίλ τους καθώς και στην θεραπευτική παρέμβαση, η οποία βοηθά στη βελτίωση της υδροκεφαλίας αλλά δεν μπορεί να εξαλείψει εξ’ ολοκλήρου τα συμπτώματά της. Κατά τον ίδιο τρόπο γίνεται παρουσίαση και των άλλων δυο παθήσεων, της μικροκεφαλίας και της δισχιδούς ράχης.
Σαν αποτέλεσμα, και για τις 3 παθήσεις κρίνεται απαραίτητη καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους η παρέμβαση ειδικών (νευρολόγων, γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων, λογοθεραπευτών, εργοθεραπευτών, ψυχολόγων, εκπαιδευτικών) για την ψυχοκινητική ανάπτυξη και υποστήριξη των παιδιών αυτών.
Επιπλέον, είναι αναγκαία η ενημέρωση του οικογενειακού περιβάλλοντος για τη φύση της διαταραχής και τους τρόπους που μπορούν να βοηθήσουν το παιδί τους μακροπρόθεσμα.
Στο τέλος, κάθε μέρους γράφονται τα συμπεράσματα που αφορούν κυρίως στο ποιες είναι οι επιστημονικές εξελίξεις που έχουν λάβει χώρα μέχρι σήμερα και το τι θα προτείναμε να ερευνηθεί μελλοντικά για την καλύτερη αντιμετώπιση των διαταραχών αυτών.