Abstract:
Σκοπός: Σκοπός της παρούσας εργασίας ήταν η πιλοτική μεταφορά και αξιολόγηση για την Ελληνική πραγματικότητα του τεστ Examining for Aphasia-4 (EFA-4) και συγκεκριμένα των Φυλλαδίων Χορήγησης και Αξιολόγησης. Πρόκειται για μια ατομικά χορηγούμενη δοκιμασία η οποία αξιολογεί και κατηγοριοποιεί την αφασία. Το πρωτότυπο EFA δημιουργήθηκε από τον Jon Eisenson, το 1954 και στην παρούσα έρευνα χρησιμοποιήθηκε η αναθεωρημένη και τελευταία έκδοση του 2008.
Μεθοδολογία: Για την εφαρμογή και την πιλοτική μεταφορά του χρησιμοποιήθηκε το προσφερόμενο υλικό, το οποίο μεταφράστηκε και προσαρμόστηκε στα ελληνικά. Επίσης, μία πιλοτική έρευνα έγινε για να μπορέσουν να ελεγχθούν αυτές οι προσαρμογές, πριν χορηγηθεί το τεστ σε τελική μορφή. Οι οδηγίες χορήγησης και βαθμολογίας που περιγράφονται στο βιβλίο οδηγιών του πρωτότυπου, ακολουθήθηκαν. Η δοκιμασία χορηγήθηκε σε 180 άτομα συνολικά τα οποία χωρίστηκαν σε υποομάδες ανδρών και γυναικών από 18 έως και 30 ετών και από 30 έως και 60 ετών. Έγινε επαναχορήγηση της δοκιμασίας μετά από διάστημα 3 μηνών με σκοπό τη διασταύρωση των αποτελεσμάτων και την όσο το δυνατό μεγαλύτερη αξιοπιστία του δείγματος. Η συλλογή του δείγματος έγινε από φυσιολογικό ενήλικο πληθυσμό. Κατά τη διαδικασία της χορήγησης δεν παρουσιάστηκε κανένα πρόβλημα.
Αποτελέσματα: Η στατιστική ανάλυση των δεδομένων έδειξε καλή γενική συνοχή των στοιχείων. Καμία στατιστικά σημαντική διαφορά δεν προέκυψε μεταξύ του εκπαιδευτικού επιπέδου και του φύλου για την συγκεκριμένη τύπου αξιολόγηση EFA-4. Κατά τα άλλα καμία στατιστικά σημαντική διαφορά δεν προκύπτει μεταξύ του Ελληνικού και του Αμερικάνικου δείγματος.
Συμπεράσματα / προτάσεις: H κλίμακα σε αυτή την ομάδα φαίνεται να ταιριάζει με την Ελληνική πραγματικότητα με κάποιες προϋποθέσεις που αφορούν σε συγκεκριμένες αλλαγές του προσφερόμενου υλικού και οι οποίες προτείνονται.