Abstract:
Η οικονομική κρίση που υπάρχει από το 2008 στη χώρα μας έχει επίπτωση στην απασχόληση του εργατικού δυναμικού της. Οι επιχειρήσεις για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στη νέα οικονομική πραγματικότητα και παράλληλα να διατηρήσουν την ανταγωνιστικότητά τους υιοθετούν όλο και περισσότερο διάφορες εναλλακτικές μορφές εργασίας. Η πτυχιακή αυτή μελετάει αυτές τις εναλλακτικές μορφές εργασίας κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης. Για να επιτευχθεί αυτό χωρίστηκε σε έξη κεφάλαια.
Στο πρώτο κεφάλαιο γίνεται αναφορά στην οικονομική κρίση, από πού ξεκίνησε και πώς εξελίχθηκε μέχρι σήμερα. Επίσης μελετάται η διαμόρφωση της οικονομικής πολιτικής όλα αυτά τα χρόνια.
Στο δεύτερο κεφάλαιο μελετώνται τα δεδομένα της ελληνικής αγοράς και πιο συγκεκριμένα πόσο είναι το εργατικό δυναμικό και πώς διαρθρώνεται η απασχόληση κατά οικονομικό κλάδο. Επίσης παρατίθενται τα χαρακτηριστικά της απασχόλησης και της ανεργίας.
Στο τρίτο κεφάλαιο αναλύεται το θέμα της ευελιξίας στην απασχόληση. Αφού αρχικά δίνεται ο ορισμός της ερευνάται η εξέλιξη των μορφών ευελιξίας και επισφάλειας. Κατόπιν αναφέρονται δύο υποδείγματα λειτουργίας των αγορών εργασίας τα οποία βασίζονται σε αυτή τη διάκριση της ευελιξίας και αναλύονται όλες οι μορφές της.
Στο τέταρτο κεφάλαιο ερευνώνται ποιες είναι εκείνες οι αιτίες που έχουν οδηγήσει στην επέκταση των ευέλικτων μορφών εργασίας, ποια είναι τα πλεονεκτήματα και ποια τα μειονεκτήματά τους αλλά και ποιοι είναι οι παράγοντες οι οποίοι δυσχεραίνουν την εφαρμογή τους.
Στο πέμπτο κεφάλαιο αναλύονται ποιες είναι οι νέες μορφές εργασίας.
Στο έκτο και τελευταίο κεφάλαιο παρουσιάζεται η έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 300 εργαζόμενους όσο αναφορά τις εναλλακτικές μορφές εργασίας.
Citation:
Ζάμπου, Α., Καΐση, Α. & Κλοντζάρη, Β., 2016. Εναλλακτικές μορφές εργασίας κατά την περίοδο οικονομικής κρίσεως. Πτυχιακή εργασία. Πρέβεζα: Τ.Ε.Ι. Ηπείρου. Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας. Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής.