Abstract:
Η αλματώδης ανάπτυξη της τεχνολογίας των υπολογιστικών συστημάτων και του διαδικτύου επέτρεψε την εισβολή τους σε μεγάλο εύρος ανθρώπινων δραστηριοτήτων και κατ’ επέκταση τη διάδοση τους σε ένα ευρύ φάσμα χρηστών.
Την χρησιμότητα του διαδικτύου επίσης ανακαλύπτουν όλο και περισσότερες κυβερνήσεις σε παγκόσμια κλίμακα με αποτέλεσμα ένα μεγάλο μέρος των διαδικασιών να στηρίζεται σε αυτό. Έτσι ο δημόσιος τομέας μπορεί να προσφέρει καλύτερες, γρηγορότερες και φθηνότερες υπηρεσίες στους συναλλασσόμενους του και να μετατρέψει την εικόνα του από έναν γραφειοκρατικό λαβύρινθο σε ένα φιλικό περιβάλλον εξυπηρέτησης των αναγκών κάθε πολίτη.
Η μεγάλη αυτή αλλαγή που πραγματοποιείται στους τομείς της δημόσιας διοίκησης αποτελεί το θέμα της παρούσης πτυχιακής εργασίας.
Αρχικά πραγματοποιείται μια θεωρητική προσέγγιση του ηλεκτρονικού μοντέλου διακυβέρνησης. Σκοπός της προσέγγισης αυτής είναι να δοθούν απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα όπως ποιοι λόγοι οδήγησαν στην υιοθέτηση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, ποιες είναι οι προϋποθέσεις που απαιτούνται, ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα που προκύπτουν από την εφαρμογή της. Επίσης παρουσιάζονται οι τομείς που συναντούμε την e-πολιτεία στην πράξη καθώς και ο τρόπος με τον οποίο έγινε η μετάβαση από τον παραδοσιακό τρόπο διακυβέρνησης στον ηλεκτρονικό.
Στην συνέχεια της έρευνας μας παρουσιάζονται τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ). Τα κέντρα αυτά είναι αντιπροσωπευτικά παραδείγματα της προσπάθειας του δημοσίου τομέα να εξυπηρετεί τον πολίτη με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Στο κεφάλαιο αυτό υπάρχουν πληροφορίες για τις υπηρεσίες που παρέχονται ηλεκτρονικά από τα ΚΕΠ καθώς και για τον τρόπο λειτουργίας τους.
Τέλος αυτό που προσπαθήσαμε να επιτύχουμε είναι η δημιουργία ενός οδηγού που θα δίνει τη δυνατότητα στον πολίτη να πλοηγηθεί στους ηλεκτρονικού χώρους της δημόσιας διοίκησης στην Ελλάδα. Στον οδηγό αυτό υπάρχουν οι περισσότεροι τομείς της ελληνικής πολιτείας οι οποίοι δραστηριοποιούνται στο διαδίκτυο. Σε κάθε τομέα γίνεται μια σύντομη αλλά περιεκτική παρουσίαση της σελίδας που εμείς θεωρήσαμε ως πολύ καλά οργανωμένη.
Συμπερασματικά σκοπός της έρευνας μας ήταν να αποδείξουμε ότι η ηλεκτρονική διακυβέρνηση είναι πλέον γεγονός και στον ελλαδικό χώρο. Επίσης σκοπός μας ήταν να βοηθήσουμε τον αναγνώστη να ανακαλύψει τα οφέλη της e-πολιτείας και να μπορέσει να τα μεταφέρει στον καθημερινό τρόπο ζωής του βελτιώνοντας τον σε μεγάλο βαθμό.
Citation:
Μαντζούρη, Β. & Τραχανά, Μ, 2004. Ηλεκτρονική διακυβέρνηση: Το ελληνικό δημόσιο στο Internet. Πτυχιακή εργασία. Πρέβεζα. Τ.Ε.Ι. Ηπείρου. Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας. Τμήμα Λογιστικής.