Abstract:
Τα τελευταία χρόνια οι διαταραχές πρόσληψης τροφής, όπως η υπερφαγία και η ασιτία πλήττουν τις δυτικές κοινωνίες. Η ανάπτυξη τέτοιων φαινομένων δημιουργείται εξαιτίας των προτύπων που επιβάλλουν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ- Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης) και ο κόσμος της βιομηχανίας της μόδας. Παρόλο που θεωρείται ότι οι γυναίκες υποφέρουν πιο συχνά από αυτές, τον τελευταίο καιρό καταγράφονται ολοένα και περισσότερα περιστατικά που αφορούν τον αντρικό πληθυσμό.
Οι διαταραχές πρόσληψης τροφής έχουν πολύ-παραγοντική αιτιολογία, όπως η ιδιοσυγκρασία (στοιχεία προσωπικότητας), κοινωνικές παράμετροι και αναπτυξιακοί λόγοι αλλά η κυριότερη αιτία όλων θεωρείται η θέση της οικογένειας. Η παρούσα εργασία αποτελεί μια προσπάθεια ανασκόπησης της πρόσφατης ερευνητικής βιβλιογραφίας για την ψυχογενή ανορεξία και βουλιμία στους εφήβους, για τη φύση των διαταραχών αυτών, τα χαρακτηριστικά τους γνωρίσματα, την πορεία τους, τις επιπτώσεις και τις μεθόδους αντιμετώπισης τους καθώς και το ρόλο του νοσηλευτή σε άτομα που πάσχουν από ψυχογενή ανορεξία ή βουλιμία. Τέλος, παρατίθενται άρθρα και μελέτες της σύγχρονης βιβλιογραφίας σχετικά με την ψυχογενή ανορεξία και βουλιμία.
Citation:
Τσαλούκας, Π., Σίλο, Ε., 2015, Η ψυχογενής ανορεξία και η ψυχογενής βουλιμία και ρόλος του νοσηλευτή. Πτυχιακή εργασία. Ιωάννινα: Τ.Ε.Ι. Ηπείρου. Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας. Τμήμα Νοσηλευτικής.