Abstract:
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, αποτελεί ένα μοναδικό πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό εγχείρημα που βασίζεται στην εθελοντική συνεργασία κρατών με δημοκρατικό πολίτευμα. Η συνεργασία αυτή παίρνει πολλές μορφές, μεταξύ των οποίων η σημαντικότερη είναι η παραχώρηση της εθνικής κυριαρχίας και η από κοινού άσκησή της σε ένα μεγάλο φάσμα τομέων, προωθώντας καλύτερα την οικονομική και κοινωνική πρόοδο, την οιότητα ζωής και την ασφάλεια, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, για όλους τους πολίτες της Ένωσης.
Παρόλα αυτά, η πρόοδος στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση δεν ήταν πάντα εύκολη και, όπως φαίνεται, δυσκολίες θα υπάρξουν και στο μέλλον. Πρόκειται για μια επαναστατική διαδικασία, ανοιχτή σε διάφορα μέτωπα — πολιτικό, νομικό, οικονομικό και κοινωνικό— η οποία δεν γίνεται πάντα, ούτε με τους ίδιους ρυθμούς, ούτε ταυτόχρονα.Όμως η διαδικασία αυτή προσελκύει πολλά νέα μέλη ·τα έξι κράτη έγιναν είκοσι οχτώ.
Υπό το πρίσμα των παραπάνω διαπιστώσεων στην παρούσα εργασία καταβάλλετε μια προσπάθεια να αναλυθεί, από οικονομικής απόψεως, η περίπτωση των χώρας μας κατά τη διαδικασία ένταξης στην ευρωζώνη, να αποτιμηθούν οι θετικές και αρνητικές επιπτώσεις αυτού του εγχειρήματος και τέλος, να μελετηθεί η περίπτωση έξοδος της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ.
Citation:
Δήμου, Β. & Τασιούλα, Γ., 2014. Θετικές και αρνητικές συνέπειες στην ελληνική οικονομία από την είσοδο της Ελλάδας στο Ενιαίο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα: Μελέτη περίπτωσης ένταξης της Ελλάδας σε αυτό και το ενδεχόμενο αλλαγής ή επαναφοράς στο σύστημα της δραχμής. Πτυχιακή εργασία. Πρέβεζα. Τ.Ε.Ι. Ηπείρου. Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας. Τμήμα Χρηματοοικονομικής και Ελεγκτικής.