Abstract:
Η μαθησιακή διαδικασία χαρακτηρίζεται από πολλού ερευνητές ως επίπονη και απαιτητική διεργασία, η οποία απαιτεί την παρώθηση και τα κίνητρα. Η δραστηριότητα στην οποία πρόκειται να εμπλακεί το άτομο, θα πρέπει να του δίνει ερεθίσματα που να κινητοποιούν την περιέργεια του και να εκλαμβάνονται από το ίδιο ως πρόκληση. Συνεπώς, η μαθησιακή και γλωσσική υποστήριξη ενός ατόμου που εκδηλώνει χαρακτηριστικά «προβληματικής μαθησιακής συμπεριφοράς» κατά την επαφή του με το γλωσσικό υλικό (ανάγνωση και γραφή) απαιτεί συγχρονισμένη, ευέλικτη και πολυεπίπεδη παρέμβαση.
Κύριος στόχος της εργασίας αυτής είναι η κατασκευή ενός υλικού, που θα καλύπτει αυτή την ανάγκη για συντονισμένη και ολοκληρωμένη παρέμβαση, θα λειτουργεί υπό την μορφή παιχνιδιού και θα δημιουργεί νέες δυναμικές στο μαθησιακό μοντέλο διδασκαλίας και υποστήριξης με απλούς και κατανοητούς τρόπους.
Σκοπός του έντυπου υλικού, είναι να πραγματώσει ένα οργανωμένο πρόγραμμα το οποίο θα είναι βασισμένο στο μοντέλο της Λεξιλογικής Αναπαράστασης, και που θα καλύπτει τους τομείς της γραφοκινητικότητας και της κατάκτησης του γραφικού χώρου (ορθογραφική αναπαράσταση), της Φωνολογικής αναπαράστασης και του αρθρωτικού προγράμματος της λέξης, της γραμματικής αναπαράστασης και τέλος της σημασιολογικής αναπαράστασης.
Με ξεκάθαρους διδακτικούς στόχους, λειτουργικότητα, πολυμορφικότητα και ευελιξία στην παρουσίαση του υλικού, στοχεύουμε στην επαύξηση της προσπάθειας και την υποβοήθηση σε πολλαπλά επίπεδα.
Το γλωσσικό υλικό και η εικονογράφηση είναι ειδικά μελετημένα έτσι ώστε να διατηρούν μια σαφή ιεράρχηση του υλικού, να δομούν έναν κώδικα κλιμακωτής δυσκολίας, αλλά κυρίως να είναι προσιτά στο παιδί.
Εντελώς ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι το υλικό αυτό έχει δυνατότητες βελτίωσης και δημιουργίας ενός λογισμικού προγράμματος που θα είναι βασισμένο στην αρχική έντυπη μορφή και που θα εκμεταλλεύεται τις νέες τεχνολογικές ευκαιρίες.