Abstract:
Σκοπός αυτού του συγγράμματος, είναι να εμβαθύνει στη φιλοσοφία και τους λόγους εφαρμογής της μεθόδου εκ της Ιαπωνίας Just – In – Time (JIT), σε επιχειρήσεις. Η μέθοδος αυτή δεν αφορά αποκλειστικά μόνο τη διαχείριση αποθεμάτων, αλλά όλο το σύστημα logistics management, κάποιας εταιρίας.
Στο πρώτο κεφάλαιο, δίνεται βάρος στον ορισμό και στις γενικές αρχές που διέπουν το logistic management και ειδικότερα τη διαχείριση των αποθεμάτων. Έπειτα, γίνεται μια πρώτη εισαγωγή στο JIT και την ιστορία του. Στη συνέχεια, κρίνεται σκόπιμο, να δωθεί μεγάλη έμφαση, σε ένα από τα συστατικά της μεθόδου JIT, το Kanban και αυτό διότι, αποτελεί το ποιο ουσιώδες και προβεβλημένο μέρος στην υιοθέτηση της μεθόδου από εταιρίες εκτός Ιαπωνίας, σε βαθμό τέτοιο ώστε, να γίνεται μια σκόπιμη, πολλές φορές, ταύτιση μεταξύ των δυο όρων (JIT και Kanban). Πράγμα που ουσιαστικά δεν ισχύει στη πραγματικότητα, αλλά γίνεται ακριβώς για να αναγνωριστεί η συμβολή και η σημασία του ενός (Kanban) στην αφαρμογή του άλλου (JIT).
Έπειτα, αναλύεται η φιλοσοφία του JIT με όλα τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματά του καθώς και τις αρχές και τα στοιχεία αυτού. Ταυτόχρονα αναλύονται άλλα συστατικά μέρη της μεθόδου JIT όπως η ελαχιστοποίησης των σπαταλών και οι προμηθευτές. Περιγράφεται εκτενώς και ένα παράδειγμα τις εφαρμογής της μεθόδου, εκτός Ιαπωνίας και συγκεκριμένα στην Αυστραλία.
Τέλος, γίνεται μια συνοπτική αναφορά σε κοινά στοιχεία και διαφοροποιήσεις της μεθόδου JIT με άλλες υπάρχουσες μεθόδους διαχείρισης αποθεμάτων.