Abstract:
Στην παρούσα πτυχιακή εργασία πραγματοποιείται η προσέγγιση της εξέλιξης της Χορωδίας και πιο συγκεκριμένα, της Βολιώτικης Χορωδίας. Η έρευνα και η καταγραφή των δράσεων της Χορωδίας προσεγγίστηκε μέσω προσωπικής αναζήτησης στα αρχεία της Χορωδίας στα οποία, ανήκουν τα πρακτικά της, η αλληλογραφία της και το υλικό της σε διάφορες τοπικές εφημερίδες. Επίσης, στην έρευνα έγινε καταγραφή υλικού και από το προσωπικό αρχείο ενός από τους μαέστρους της Χορωδίας καθώς, και ενός εκ των προέδρων της.
Η συγκεκριμένη εργασία στοχεύει στην ανάδειξη των δράσεων της τοπικής Χορωδίας του Βόλου. Γίνεται αναζήτηση των δραστηριοτήτων που πραγματοποίησε η Χορωδία, των συνεργασιών που είχε καθώς, και μια έρευνα του ρεπερτορίου της. Στόχος αυτής είναι να καταγραφεί και να αναλυθεί η καλλιτεχνική της δραστηριότητα, το ρεπερτόριο και οι μαέστροι που την ανέδειξαν. Επίσης, να εντοπιστούν τυχόν συνεργασίες με άλλες χορωδίες πόλεων ή ακόμα και σημαντικών καλλιτεχνικών προσώπων εντός και εκτός Ελλάδος. Επιπλέον, ερευνάται ποιοι είναι οι παράγοντες που συνέβαλαν στην ανάδειξη της Χορωδίας.
Επιμέρους στόχος είναι η διερεύνηση της ιστορίας της Βολιώτικης Χορωδίας η οποία έχει μια μεγάλη πορεία στο χρόνο αλλά, και το ιστορικό-οικονομικό πλαίσιο ίδρυσης της σε σχέση με το πολιτικό και πολιτιστικό περιβάλλον της. Επιπροσθέτως, θα διεισδύσουμε στο ιδρυτικό καταστατικό: όροι, πρόσωπα και στόχοι καθώς, και ποια ήταν η κοινωνική και επαγγελματική διαστρωμάτωση των χορωδών. Θα αναφερθούμε στις εμφανίσεις που διοργάνωσε η Χορωδία όπως και στις εμφανίσεις που κλήθηκε η Χορωδία να συμμετέχει. Οι συνεργασίες πραγματοποιούνταν με άλλες χορωδίες του Βόλου και άλλων πόλεων της Ελλάδας και του εξωτερικού και εμφανίζονταν σε διάφορα φεστιβάλ που έλαβε μέρος και κατόρθωσε να διακριθεί σε κάποια από αυτά. Τέλος, γίνεται αναφορά στα τμήματα που είχε η Χορωδία όπως είναι το εκκλησιαστικό και παιδικό τμήμα και πως αυτά λειτουργούσαν.