Το δέντρο του ακτινιδίου είναι ένα ευρέως καλλιεργούμενο φυτό στη χώρα μας με πολύ καλές αποδόσεις και οικονομικές απολαβές. Το ακτινίδιο ως καρπός περιέχει πολλά ωφέλημα συστατικά και συμβάλει στη σωστή διατροφή του ανθρώπου. Σήμερα στη χώρα μας καλλιεργούνται πολλές ποικιλίες με σημαντικότερη την ποικιλία «Hayward». Ο καρπός του ακτινίδιου παρουσιάζει σχετικές δυσκολίες στη συντήρησή του καθώς είναι κλιμακτηριακός καρπός και η απόκρισή του στο εξωγενές αιθυλένιο επηρεάζει σημαντικά τον μετασυλλεκτικό χειρισμό του καρπού. Ο χρόνος έναρξης της ενδογενούς παραγωγής του αιθυλενίου αμέσως μετά την εμπορική του συγκομιδή είναι συνδεδεμένος με την έκθεσή του στο ψύχος (0 oC) για κάποιες ημέρες ή στο εξωγενές αιθυλένιο για κάποιες ώρες. Επίσης, οι καρποί του ακτινίδιου προσβάλλονται από μύκητες, η προσβολή των οποίων υποβαθμίζουν σημαντικά το προϊόν, καθιστώντας το έτσι μη αποδεκτό από τους καταναλωτές.
Η χρήση του όζοντος στη βιομηχανία νωπών καρπών είναι υπό διερεύνηση τα τελευταία χρόνια λόγω των αντιμικροβιακών του ιδιοτήτων και της ικανότητάς του να οξειδώνει το αιθυλένιο, ενώ έχει αναφερθεί ότι επιδρά στην ωρίμανση του ακτινιδίου. Επίσης, ένας σημαντικός παράγοντας στη διατήρηση των καρπών είναι η συσκευασία που επιδρά σημαντικά τόσο στις εσωτερικές και εξωτερικές διεργασίες, όσο και στην αποφυγή μηχανικών τραυματισμών.
The kiwi tree is a widely cultivated plant in our country with very good yields and economic benefits. Kiwi fruit contains many beneficial ingredients and contributes to proper human nutrition. Today in our country many varieties are cultivated, the most important being variety “Hayward”. As a fruit it presents relative difficulties in its maintenance as it is a climacteric fruit and its response to exogenous ethylene is important for the design of its post-harvest handling. The start time of endogenous production of ethylene immediately after its commercial harvest is associated with its exposure to cold (0 oC) for a few days or to exogenous ethylene for a few hours. The fruits are also infected with fungi, the infestation of which significantly degrades the product, thus making it unacceptable to the consumers.
The use of ozone in the fresh fruit industry has been under investigation in recent years due to its antimicrobial properties and its ability to oxidize ethylene and has been reported to affect kiwifruit ripening. Another important factor in fruit preservation is the packaging, which significantly affects both internal and external processes, as well as the avoidance of mechanical injuries.