Ιδρυματικό Αποθετήριο πρώην ΤΕΙ Ηπείρου  

Οδηγός τσέπης για την καλλιέργεια του πολύτιμου υπόγειου μανιταριού στην Ελλάδα και την Ήπειρο.

DSpace/Manakin Repository

 

Show simple item record

dc.contributor.author Τσακιρίδου, Άννα el
dc.date.accessioned 2022-06-14T08:40:38Z
dc.date.available 2022-06-14T08:40:38Z
dc.date.issued 2022-06-14
dc.identifier.uri https://apothetirio.lib.uoi.gr/xmlui/handle/123456789/13394
dc.rights Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ελλάδα *
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/gr/ *
dc.subject Μανιτάρια el
dc.subject Τρούφα el
dc.title Οδηγός τσέπης για την καλλιέργεια του πολύτιμου υπόγειου μανιταριού στην Ελλάδα και την Ήπειρο. el
heal.type bachelorThesis
heal.classification Μανιτάρια - Τρούφα - Καλιέργεια - Ελλάδα - Ήπειρος el
heal.classification Τρούφα - Καλλιέργεια - Ελλάδα - Ήπειρος el
heal.identifier.secondary Πτυχιακή Εργασία
heal.language el
heal.access free
heal.recordProvider Τ.Ε.Ι. Ηπείρου el
heal.publicationDate 2022
heal.bibliographicCitation Τσακιρίδου, Α. 2022. Οδηγός τσέπης για την καλλιέργεια του πολύτιμου υπόγειου μανιταριού στην Ελλάδα και την Ήπειρο.Πτυχιακή εργασία. Άρτα: Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Σχολή Γεωπονίας . Τμήμα Γεωπονίας el
heal.abstract Η τρούφα είναι υπόγεια καρποφορία ενός ασκομύκητα του γένους Tuber. Η ιστορία της ξεκινά από πολύ παλιά, η συγκομιδή της ωστόσο ξεκίνησε στη Γαλλία, με τη συνεργασία Γάλλων και Ιταλών. Πλέον η τρούφα έχει εδραιωθεί σχεδόν σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς είναι μία επικερδής ενασχόληση. Τα σημαντικότερα είδη είναι η μαύρη, η καλοκαιρινή, η φθινοπωρινή, η ανοιξιάτικη και η λευκή τρούφα. Το μανιτάρι αυτό, είναι ένας μύκητας ο οποίος συμβιώνει με τις ρίζες ορισμένων φυτών, όπως η δρυς, η φουντουκιά, το ρουπάκι και πολλά είδη ακόμη. Σήμερα, με τη σωστή επιλογή αγροτεμαχίου και προσβεβλημένων με τον μύκητα της τρούφας δενδρυλλίων, μπορεί μία τέτοια καλλιέργεια να επιτευχθεί και στην Ελλάδα. Οι προσπάθειες για κάτι τέτοιο έχουν ήδη ξεκινήσει στην περιοχή του Ανατολικού Ζαγορίου της Ηπείρου, σε τοπικά είδη δέντρων, θέλει ωστόσο χρόνο για να αποδώσει. Ο τρόπος συγκομιδής της τρούφας δεν θέλει ιδιαίτερες δαπάνες, καθώς επιτυγχάνεται με τη βοήθεια ειδικά εκπαιδευμένων σκυλιών και άλλων ζώων. Αντίθετα, δαπάνη θα μπορούσε κανείς να θεωρήσει τις πρώτες ενέργειες που πρέπει να κάνει ο τρουφοκαλλιεργητής για να αποκτήσει τη καλλιέργεια, όπως αγορά χωραφιού, κόστος περίφραξης και πρώτων καλλιεργητικών φροντίδων, προμήθεια δενδρυλλίων κ.ο.κ. Ταυτόχρονα όμως, όλα αυτά θα πρέπει να θεωρούνται και επένδυση για μία νέα βιολογική καλλιέργεια με πολύ ικανοποιητικό εισόδημα, ελάχιστες καλλιεργητικές φροντίδες και κόστος καλλιέργειας. Εν κατακλείδι, η τρουφοκαλλιέργεια είναι κάτι σχετικά νέο στην χώρα μας και, ίσως επίφοβο για μερικούς, βάση όμως ερευνών χρηματικού εισοδήματος αξίζει τον κόπο της ενασχόλησης κάποιου ειδικού με αυτήν. el
heal.abstract The truffle is an underground fruiting of an ascomycetes of genus Tuber. Its history begins a long time ago, but its harvest began in France, with the cooperation of French and Italians. Now the truffle has been established almost globally, as it is a profitable occupation. The most important species are Tuber melanosporum, aestivum, uncinatum, borchii and Tuber magnatum. This mushroom is a fungus that lives with the roots of certain plants, such as oak, hazelnut and many other species. Today, with the right choice of parcel and infected with the fungus of truffle saplings, such a crop can be achieved in Greece. Efforts to do so, have already begun in the Eastern Zagori region of Epirus, in local tree species, but it takes time to pay off. The way the truffle is harvested does not want any special costs, as it is achieved with the help of specially trained dogs and other animals. On the contrary, one could consider the first steps to be taken by the truffle grower in order to obtain the crop, such as the purchase of land, the cost of fencing and raw cultivation, the supply of saplings and so on. In conclusion, truffle farming is something relatively new in our country and, perhaps dreaded for some, but on the basis of money income surveys it is worth it for an expert to deal with it. el
heal.advisorName Πατακιούτας, Γεώργιος el
heal.academicPublisher Τ.Ε.Ι. Ηπείρου, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής, Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων - Κατεύθυνση Φυτικής Παραγωγής el
heal.academicPublisherID uoi
heal.numberOfPages 93
heal.fullTextAvailability true


Files in this item

The following license files are associated with this item:

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ελλάδα Except where otherwise noted, this item's license is described as :
Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ελλάδα

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account

Statistics