Στην εργασία αυτή μελετήθηκε η ολική αντιοξειδωτική ικανότητα και περιεκτικότητα ολικών φαινολών σε διάφορα είδη μελιού που παράγονται στην περιοχή των Ιωαννίνων ενώ παράλληλα παρατίθενται και στοιχεία από ξένη βιβλιογραφία.
Αρχικά η εργασία αναφέρεται στο μέλι και στις ιδιότητες του. Ακολουθούν οι παραδοσιακές χρήσεις του μελιού και τα είδη μελιού στην Ελλάδα. Εν συνεχεία αναλύονται οι αντιοξειδωτικές ενώσεις στο μέλι, οι φαινολικές ενώσεις, ο μηχανισμός δράσης των αντιοξειδωτικών και περιγράφονται οι μέθοδοι υπολογισμού της ολικής αντιοξειδωτικής ικανότητας.
Τέλος ακολουθεί το πειραματικό μέρος που ερευνά τις φαινόλες και τις αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχονται στα 3 είδη μελιού από θυμάρι, βελανιδιά και έλατο που παράγονται στην περιοχή των Ιωαννίνων.
In this work, the total antioxidant capacity and content of total phenols in various types of honey produced in the area of Ioannina were studied, while at the same time data from foreign literature are presented..
Initially the work refers to honey and its properties. It follows the traditional uses of honey and the types of honey in Greece. Then the antioxidants in honey, the phenolic compounds, the mechanism of action of the antioxidants are analyzed and the methods for calculating the total antioxidant capacity are described
Finally follows the experimental part that investigates the phenols and antioxidants contained in the 3 types of honey from thyme, oak and fir produced in the area of Ioannina