Ιδρυματικό Αποθετήριο πρώην ΤΕΙ Ηπείρου  

Συγκριτική αξιολόγηση της ολικής αντιοξειδωτικής ικανότητας σε νεαρά σπορόφυτα σπανακιού.

DSpace/Manakin Repository

 

Show simple item record

dc.contributor.author Εμμανουηλίδης, Νικόλαος el
dc.date.accessioned 2021-07-29T10:05:38Z
dc.date.available 2021-07-29T10:05:38Z
dc.date.issued 2021-07-29
dc.identifier.uri https://apothetirio.lib.uoi.gr/xmlui/handle/123456789/13029
dc.rights Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ελλάδα *
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/gr/ *
dc.subject Καλλιέργεια el
dc.subject Διατροφική αξία el
dc.subject Αντιοξειδωτικά el
dc.title Συγκριτική αξιολόγηση της ολικής αντιοξειδωτικής ικανότητας σε νεαρά σπορόφυτα σπανακιού. el
heal.type bachelorThesis
heal.classification Σπανάκι el
heal.identifier.secondary Πτυχιακή Εργασία
heal.language el
heal.access free
heal.recordProvider Τ.Ε.Ι. Ηπείρου el
heal.publicationDate 2021
heal.bibliographicCitation Εμμανουηλίδης, Ν., 2021. Συγκριτική αξιολόγηση της ολικής αντιοξειδωτικής ικανότητας σε νεαρά σπορόφυτα σπανακιού. Πτυχιακή εργασία. Άρτα: Τ.Ε.Ι. Ηπείρου. Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής. Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων - Κατεύθυνση Φυτικής Παραγωγής. el
heal.abstract Το σπανάκι μπορεί να θεωρηθεί ως superfood. Είναι πλούσιο σε πολλά θρεπτικά συστατικά ενώ παράλληλα έχει χαμηλή θερμιδική αξία . Επίσης περιέχει μεγάλες ποσότητες αντιοξειδωτικών ουσιών ακόμη και από τα νεαρά στάδια (baby leaf), οι οποίες συμβάλουν στην σωστή λειτουργία των κυττάρων, συνεπώς και στην σωστή λειτουργεία του οργανισμού Σκοπός της παρούσας εργασίας ήταν να μελετηθεί και να συγκριθεί η ολική αντιοξειδωτική ικανότητα σε 2 ποικιλίες σπανακιού (συγκεκριμένα υβρίδια) σε νεαρά στάδια (baby leaf ). Η σπορά των φυτών έγινε σε ομαδικούς δίσκους σποράς με ατομικές θέσεις. Ως υπόστρωμα σποράς χρησιμοποιήθηκε ξανθιά τύρφη εξουδετερωμένη για την διόρθωση της οξύτητας και εμπλουτισμένη με θρεπτικά μικροστοιχεία και ιχνοστοιχεία για την αρχική ανάπτυξη των φυτών. Ο προσδιορισμός της ολικής αντιοξειδωτικής ικανότητας έγινε με την μέθοδο DPPH με αντιοξειδωτικό αναφοράς το ασκορβικό οξύ. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα σπανάκια ακόμα και σε νεαρό στάδιο περιέχουν αρκετές ποσότητες αντιοξειδωτικών ουσιών. Ένα δεύτερο συμπέρασμα, είναι ότι μέσα σε κάθε τύπο-γονότυπο σπανακιού (στην συγκεκριμένη εργασία απλά υβρίδια), η περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές ουσίες παρουσιάζει μια σχετική σταθερότητα στις τιμές που προσδιορίζονται πειραματικά με την μέθοδο DPPH Τέλος διαπιστώθηκαν στατιστικά σημαντικές διαφορές μεταξύ των δύο υβριδίων αναφορικά με την περιεκτικότητά τους σε αντιοξειδωτικές ουσίες el
heal.advisorName Καριπίδης, Χαράλαμπος el
heal.committeeMemberName Ζήσης, Κωνσταντίνος el
heal.committeeMemberName Υφαντή, Παρασκευή el
heal.academicPublisher Τ.Ε.Ι. Ηπείρου, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής, Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων - Κατεύθυνση Φυτικής Παραγωγής el
heal.academicPublisherID teiep
heal.numberOfPages 39
heal.fullTextAvailability true


Files in this item

The following license files are associated with this item:

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ελλάδα Except where otherwise noted, this item's license is described as :
Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ελλάδα

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account

Statistics