Abstract:
Η αναμονή του μωρού προκαλεί αισιοδοξία για το μέλλον και αγωνία για την υγεία της μητέρας και του εμβρύου. Κάποιες φορές όμως ο τοκετός δεν υπακούει στους νόμους της φύσης και δεν είναι δυνατό να διεξαχθεί από την φυσιολογική οδό, δηλαδή τον πυελογεννητικό σωλήνα. Έτσι μέσα σε αυτά τα πλαίσια κάνει την εμφάνιση της η καισαρική τομή, που δίνει την δυνατότητα να έρθει στον κόσμο μία νέα ζωή, εάν ο τοκετός δεν μπορεί να επιτευχθεί υπό φυσιολογικές συνθήκες. Όταν λοιπόν, υπάρχουν ενδείξεις μητρικών ή εμβρυϊκών επιπλοκών, κάνει την εμφάνιση της η γέννηση με καισαρική τομή, για την διατήρηση της ζωής ή της υγείας της μητέρας και του εμβρύου.
Στην ακόλουθη εργασία θα προσπαθήσω να προσεγγίσω το θέμα «Καισαρική Τομή» τόσο από την ιατρική πλευρά όσο και με το νοσηλευτικό ρόλο στην προετοιμασία - φροντίδα της επιτόκου και στην φροντίδα λεχωίδας - νεογνού. Στο πρώτο μέρος: Ιατρικό μέρος, γίνεται αναφορά στην καισαρική τομή μετά από σύντομη αναδρομή στο παρελθόν, με στοιχεία ανατομίας και φυσιολογίας γυναικείου γεννητικού συστήματος, φυσιολογία κύησης, ενδείξεις εκτέλεσης καισαρικής τομής, τεχνική καισαρικής τομής και επιπλοκές από την εκτέλεση αυτής.
Στο δεύτερο μέρος: Νοσηλευτικό μέρος, αναφέρονται οι νοσηλευτικές διαδικασίες προεγχειρητικής και διεγχειρητικής φροντίδας επιτόκου καθώς και μετεγχειρητικής φροντίδας λεχωίδας και νεογνού.
Citation:
Προβατά, Α., 2012. Καισαρική τομή και νοσηλευτικές παρεμβάσεις. Πτυχιακή εργασία. Ιωάννινα: Τ.Ε.Ι. Ηπείρου. Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας & Πρόνοιας. Τμήμα Νοσηλευτικής.