Abstract:
Η διατροφή και η ανάπτυξη ενός βρέφους αποτελεί μια απο τις σημαντικότερες ανησυχίες μιας μητέρας. Η διατροφή του νεογνού τους πρώτους 12 μήνες είναι καθοριστική διότι σε αυτό το διάστημα η ανάπτυξη είναι ταχεία και όλα τα συστήματα, συμπεριλαμβανομένου του κεντρικού νευρικού συστήματος αναπτύσσουν αριθμό και δομή κυττάρων όπως στον ενήλικα. Ανεπάρκεια, υπερβολή ή ανισορροπία στην διατροφή αυτομάτως σημαίνει και την μακροχρόνια επίδραση στην υγεία. Η εργασία πραγματεύεται την ολόπλευρη ανάπτυξη καθώς και τις διατροφικές ανάγκες ενός βρέφους από την γέννησή του έως και τον πρώτο χρόνο ζωής του. Δίνει έμφαση στο σημαντικό ρόλο του θηλασμού, αναλύοντας την διαδικασία του απογαλακτισμού, την διατροφική ανάπτυξη του βρέφους μέχρι το πρώτο έτος καθώς και τις αναπτυξιακές ανάγκες όπως επίσης και τα προβλήματα υγείας που μπορεί να προκύψουν λόγω της διατροφής κατά την βρεφική ηλικία. Όλα τα παραπάνω παρατίθενται βάση της τρέχουσας βιβλιογραφικής ανασκόπησης καθώς επίσης και πηγών που βρέθηκαν με την χρήση του διαδικτύου.
Citation:
Τζιόκα, Α., κ.ά., 2014. Βρεφική διατροφή και ανάπτυξη. Πτυχιακή εργασία. Ιωάννινα: Τ.Ε.Ι. Ηπείρου. Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας & Πρόνοιας. Τμήμα Προσχολικής Αγωγής.