Ο πρωτογενής τομέας όσον αφορά την γεωργία και την κτηνοτροφία ήταν από αρχαιοτάτων χρόνων αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής οικονομίας. Η Ελλάδα σαν μια χώρα με πλούσια γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά βοήθησε στην άνθιση της κτηνοτροφίας λόγο του πράσινου και του πλουραλισμού όσον αφορά τη πλούσια χλωρίδα που διακατέχει. Μια από αυτές τις περιοχές η οποία πρέσβευε τον πλούτο του πρωτογενή τομέα και ακόμη διακατέχει εξέχουσα θέση, είναι και το νησί της Εύβοιας. Η παρούσα πτυχιακή αναφέρεται στην εξέλιξη της αιγοπροβατροτροφίας και πως αυτή εξελίσσεται με την πάροδο των χρόνων, από παραδοσιακή σε σύγχρονη. Αρχικά αναφέρονται οι πρακτικές που χρησιμοποιούνται. Έπειτα αναλύονται οι φυλές ζώων και όλα τα χαρακτηριστικά που τις αντιπροσωπεύουν και τέλος υπάρχουν κάποια στοιχεία που δόθηκαν από παραγωγούς σε μονάδες εκτροφής αιγών και προβάτων στην ευρύτερη περιοχή σαν αποτέλεσμα της συνολικής εικόνας της Αιγοπροβατοτροφίας.
The primary sector in terms of agriculture and animal husbandry has been an integral part of the Greek economy since ancient times. Greece, as a country with rich geomorphological features, helped the livestock to flourish due to its greenery and pluralism in terms of its rich flora. One of these areas, which represented the flora of the primary sector and still holds a prominent position, is the island of Evia. the practices used, the animal breeds but also the data given by producers in sheep and goat farms in the wider area.