Abstract:
Στην παρούσα εργασία μελετάται η οικονομική ανάπτυξη μιας χώρας και πώς επηρεάζεται. Δίδεται ιδιαίτερη προσοχή στην ανεργία που είναι αποτέλεσμα του αυξημένου πληθωρισμού μιας χώρας. Ο πληθωρισμός είναι σημαντική απειλή για τις μεταβολές της οικονομίας. Μία όχι καλή διαχείριση και απερισκεψία, μπορεί να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτη αύξηση του δείκτη τιμών, αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση της κρίσης όπως συνέβη και στο παρελθόν. Με το μεγάλο κραχ του 1929 (μαύρο ’29), ακολούθησε η κρίση το 1987 (μαύρη Δευτέρα), το 1995(φαινόμενο τεκίλα), το 1997( τίγρεις σε νευρική κρίση) και έχουμε εμφάνιση της και σήμερα. Η οικονομική κρίση οδηγεί τα νοικοκυριά σε κατάρρευση και αυξάνει τον αριθμό των ανέργων.
Γίνεται αναφορά στην οικονομική κατάσταση του σήμερα, τις προσπάθειες που γίνονται από μέρους της Ελλάδας, το αναπτυξιακό πρότυπο και τα μέτρα καταπολέμησης της κρίσης που προτείνει το Υπουργείο Οικονομικών.
Η θέση που παίρνει η ΕΚΤ, (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα), για τα κράτη – μέλη της ευρωζώνης και ποια μέτρα σύμφωνα με την ΕΚΤ θεωρούνται απαραίτητα να τηρηθούν για την μείωση και τελικά την αντιμετώπιση της κρίσης και την πορεία της χώρας για την ανάπτυξη.