Abstract:
Ο βασικός σκοπός της εργασίας αυτής είναι να παρουσιάσει κάποιες από τις σημαντικότερες θεωρίες που αναπτύχθηκαν για να αναλύσουν τους παράγοντες προσδιορισμού των συναλλαγματικών ισοτιμιών οι οποίοι επιδρούν και επηρεάζουν την ισορροπία της διεθνής αγοράς.
Το πρώτο κεφάλαιο περιγράφει τις χρηματοοικονομικές αγορές συναλλάγματος και χρήματος και αναλύει τον τρόπο λειτουργίας τους και τους μηχανισμούς τους. Βασικός σκοπός της παρουσίασης της αγοράς συναλλάγματος είναι να γίνει περισσότερο κατανοητός ο τρόπος που οι διάφορες εξελίξεις επιδρούν άμεσα στις ισοτιμίες των νομισμάτων.
Το δεύτερο κεφάλαιο ασχολείται με τους προσδιοριστικούς παράγοντες των συναλλαγματικών ισοτιμιών και αναλύει τις σημαντικότερες θεωρίες που αναπτύχθηκαν για το σκοπό αυτό. Επιγραμματικά οι θεωρίες αυτές είναι: η Ισοτιμία των Αγοραστικών Δυνάμεων, το Υπόδειγμα του Καλυμμένου Αρμπιτράζ Επιτοκίων, το Υπόδειγμα του Ακάλυπτου Αρμπιτράζ Επιτοκίων, το Νομισματικό Υπόδειγμα, το Υπόδειγμα του Dornbusch, το Υπόδειγμα του Frankel και τέλος το Υπόδειγμα του Χαρτοφυλακίου.
Στο τρίτο και τελευταίο κεφάλαιο αναπτύσσετε εμπειρική διερεύνηση της ισχύς της Ισοτιμίας των Αγοραστικών Δυνάμεων στην ¨Μαύρη¨ αγορά συναλλάγματος, η οποία αναπτύσσετε παράλληλα με την επίσημη αγορά. Η ¨μαύρη¨ αγορά συναλλάγματος αποτελεί χαρακτηριστικό γνώρισμα των αναπτυσσόμενων χωρών όπου υπάρχουν έλεγχοι ή περιορισμοί στην ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων και εμπορευμάτων.