Show simple item record

dc.contributor.author Καραδήμας, Παναγιώτης el
dc.date.accessioned 2020-09-09T10:42:46Z
dc.date.available 2020-09-09T10:42:46Z
dc.date.issued 2020-09-09
dc.identifier.uri http://apothetirio.teiep.gr/xmlui/handle/123456789/11568
dc.rights Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ελλάδα *
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/gr/ *
dc.subject Φασόλια el
dc.title Καλλιέργεια Φασόλια Βανίλιες Φενεού. el
heal.type bachelorThesis
heal.classification Φασόλια - Καλλιέργεια el
heal.identifier.secondary Πτυχιακή Εργασία
heal.language el
heal.access free
heal.recordProvider Τ.Ε.Ι. Ηπείρου el
heal.publicationDate 2014
heal.bibliographicCitation Καραδήμας, Π., 2014. Καλλιέργεια Φασόλια Βανίλιες Φενεού. Πτυχιακή εργασία. Άρτα: Τ.Ε.Ι. Ηπείρου. Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής. Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων - Κατεύθυνση Φυτικής Παραγωγής. el
heal.abstract Τα βρώσιμα όσπρια - φασόλια, ρεβίθια, φακές, λαθούρι (φάβα), αρακάς, κουκιά - είναι προϊόντα φυτικής προέλευσης και τα τελευταία χρόνια παρατηρείται ότι μπαίνουν στο διαιτολόγιο, σε διάφορα διαιτητικά σχήματα, ως προϊόντα μεσογειακής διατροφής. Για μια ισορροπημένη διατροφή είναι απαραίτητο να αντικατασταθεί σημαντικό μέρος της ζωικής πρωτεΐνης από αντίστοιχη φυτική. Τα όσπρια είναι τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες - κυρίως άμυλο, 55% - και σε πρωτεΐνες - 20 με 25% - που είναι διπλάσιες εκείνης των σιτηρών - 11,5%. Οι πρωτεΐνες τους είναι κυρίως οι γλοβουλίνες. Τα όσπρια είναι τα περισσότερα φτωχά σε λάδι - λίπος. Η μεγάλη αξία τους έγκειται στις πρωτεΐνες που είναι ανώτερης βιολογικής αξίας. Επίσης σημαντική είναι η περιεκτικότητά τους σε ανόργανα άλατα του ασβεστίου, του φωσφόρου, του σιδήρου και των βιταμινών Α και D. Τα όσπρια προμηθεύουν τις ίδιες περίπου θερμίδες με μια ίση ποσότητα σιτηρών. Τα βρώσιμα όσπρια αποτελούν κύρια τροφή στους πληθυσμούς των αναπτυσσόμενων χωρών. Η μέση κατά κεφαλή ημερήσια κατανάλωση οσπρίων είναι: • Ινδία : 70γρ. • Μεξικό: 50γρ • Πλούσιες χώρες: 3-5γρ. Η σχέση κατανάλωσης ζωικών προϊόντων και οσπρίων είναι διαμετρικά αντίστροφη ανάμεσα στα πλούσια και τα φτωχά έθνη ή και σε επίπεδο οικογενειών μιας χώρας. Τα όσπρια αποτελούν την κύρια πηγή πρωτεϊνών του πληθυσμού των αναπτυσσόμενων περιοχών της γης και σε πολλές από αυτές ονομάζονται του "φτωχού το κρέας". Παλαιότερα, μέχρι και τη δεκαετία του '70, τα όσπρια αποτελούσαν βασική πηγή πρωτεϊνών για τους κατοίκους της πατρίδας μας και η κατανάλωσή τους ήταν σημαντική. Για το λόγο αυτό υπήρχαν αξιόλογες εκτάσεις καλλιέργειάς τους. Ο Ελληνικός λαός καθιέρωσε και αποκαλούσε τη φασολάδα ως "εθνικό φαγητό" χάρη στη μεγάλη αξία των ξερών φασολιών ως βασική τροφή. Στην πορεία υπήρξε μια κατακόρυφη μείωση των εκτάσεων, γεγονός που οφειλόταν κατά κύριο λόγο στην αλλαγή των διατροφικών συνηθειών των Ελλήνων. Επί πλέον λόγω του ανταγωνισμού των προϊόντων, των ανοιγμάτων των αγορών και αυτές οι λίγες ποσότητες που καταναλίσκονταν στη χώρα μας προέρχονταν από το εξωτερικό λόγω των χαμηλότερων τιμών εισαγωγής. Τόσο η στροφή προς τη μεσογειακή διατροφή - λόγω υγείας- όσο και η οικονομική κρίση, συνέβαλαν στο να στραφούν οι καταναλωτές στα όσπρια. Σχετική έρευνα απέδειξε, πως λόγω της κρίσης, αυξήθηκε κατακόρυφα η κατανάλωση στα όσπρια, τα μακαρόνια και το ρύζι. Παρ' όλα αυτά στοιχεία του ΥΠΑΑΤ δείχνουν ότι για τις φακές η εγχώρια παραγωγή καλύπτει μόνο το 5% της κατανάλωσης ενώ για τα ρεβίθια το 33%. Στα φασόλια έχουμε πάνω από 50% εισαγωγές. Αξιόλογοι λόγοι, όμως, συνέβαλαν καθοριστικά στην ανάπτυξη της καλλιέργειας των οσπρίων στη χώρα μας: • οι υψηλές ποσοτικά αποδόσεις των οσπρίων, λόγω δημιουργίας νέων ποικιλιών και εντατικοποίησης της καλλιέργειας, • το μειωμένο σχετικά κόστος παραγωγής, λόγω εκσυγχρονισμού της καλλιέργειας, • η βελτίωση στη γονιμότητα του εδάφους και το "ξεκούρασμα" των εδαφών από τη συνεχή καλλιέργεια με σιτηρά, • η ποιοτική υπεροχή των Ελληνικών οσπρίων έναντι των ομοειδών εισαγόμενων, • η αυξημένη ζήτηση προϊόντων φυτικής προέλευσης. Στα πλαίσια αυτά παρατηρείται ανάπτυξη και στην καλλιέργεια των φασολιών με διαφορετικές ποικιλίες που ικανοποιούν τις απαιτήσεις του καταναλωτικού κοινού. Συγχρόνως η παραγωγή τους ενισχύει καθοριστικά σε οικονομικό επίπεδο ένα μεγάλο μέρος των Ελλήνων αγροτών. el
heal.advisorName Καριπίδης, Χαράλαμπος el
heal.committeeMemberName Ζήσης, Κωνσταντίνος el
heal.academicPublisher Τ.Ε.Ι. Ηπείρου, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής, Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων - Κατεύθυνση Φυτικής Παραγωγής el
heal.academicPublisherID teiep
heal.numberOfPages 55
heal.fullTextAvailability false


Files in this item

Files Size Format View

There are no files associated with this item.

The following license files are associated with this item:

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ελλάδα Except where otherwise noted, this item's license is described as :
Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ελλάδα

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account

Statistics