Creation and Validation of Evaluation Subtests for Aphasia in Greek Language: A Pilot Study in Typical and Aphasic Population
Abstract:
Σκοπός της ερευνητικής εργασίας, ήταν µια πιλοτική µελέτη που αφορά την δηµιουργία δοκιµασιών αξιολόγησης της Αφασίας στην ελληνική γλώσσα. Για την παρούσα έρευνα έχουν µελετηθεί σταθµισµένα τεστ αφασιών που µέσα από την ανάλυσή τους, κατηγοριοποιήθηκε η αρχική κλίµακα ανάλογα µε τις πιθανές ανάγκες των ασθενών. Η έρευνα χωρίστηκε σε τέσσερα µέρη: την κατηγοριοποίηση των κλιµάκων αξιολόγησης διαταραχών επικοινωνίας στην αφασία, τη δόµηση συστοιχίας δοκιµασίων για την ελληνική γλώσσα, την κωδικοποίηση και ανάλυση των στοιχείων αλλά και την ερµηνεία των αποτελεσµάτων από δευτερογενή δεδοµένα άλλων ερευνητικών προσπαθειών. Στην πιλοτική µελέτη η τελική συστοιχία δοκιµασιών έγινε σε τυπικό και µη τυπικό πληθυσµό (105 συµµετέχοντες) ηλικίας άνω των δεκαοκτώ. Η συστοιχία παρουσιάζει υψηλό δείκτη εγκυρότητας και αξιοπιστίας στην αρχική του έκδοση.
Για την οµάδα ελέγχου, οι άντρες σε σχέση µε τις γυναίκες δεν παρουσιάζουν στατιστικά σηµαντικές διακυµάνσεις, για όλες τις δοκιµασίες πλην της δοκιµασίας Γραπτή Έκφραση. Για την οµάδα αφασικών, οι άντρες σε σχέση µε τις γυναίκες, δεν παρουσιάζουν στατιστικά σηµαντικές διακυµάνσεις, για όλες τις δοκιµασίες της συστοιχίας. Η οµάδα ελέγχου συγκρινόµενη µε την οµάδα αφασικών, παρουσίασε στατιστικά σηµαντική διαφορά µέσης διακύµανσης, σε όλες τις δοκιµασίες της συστοιχίας πλην της δοκιµασίας Αυτοµατοποιηµένος Λόγος. Συµπερασµατικά, υπήρχε πλήρης συσχέτιση µε άρθρα ξένης βιβλιογραφίας συγκριτικά µε τα δικά µας αποτελέσµατα, καθώς και αντικρουόµενες απόψεις από κάποιους ερευνητές. Προτρέπουµε µια περεταίρω µελέτη και ανάλυση, αλλά κυρίως για την επέκταση της πιλοτικής κλίµακας S.E.As (Speed Evaluation of Aphasias) και στα ελληνικά Τ.Ε.Α. (Ταχεία Εξέταση της Αφασίας) που ξεκινήσαµε.
Citation:
Χαρίση, Φ., 2017. Δημιουργία δοκιμασιών αξιολόγησης της αφασίας στην ελληνική γλώσσα: μια πιλοτική μελέτη. Ιωάννινα: Τ.Ε.Ι. Ηπείρου. Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας. Τμήμα Λογοθεραπείας.