Abstract:
Η παρούσα εργασία αποτελεί μια προσπάθεια να αναλυθεί σε κάποιο βαθμό το τραπεζικό σύστημα της Ελλάδος και πως αυτό επηρεάζει το εξωτερικό περιβάλλον, ένα θέμα που είναι τόσο επίκαιρο στην εποχή μας και μας απασχολεί ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια .
Πιο χαρακτηριστικά στο 1ο κεφάλαιο γίνεται μια γενική αναφορά στην ιστορία του παγκόσμιου τραπεζικού συστήματος και πως αυτό εξελίχτηκε μέσα στον χρόνο ,καθώς επίσης και στην ιστορία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος από την έναρξη λειτουργίας του που τοποθετείται στα μέσα του 18ο αιώνα .Επίσης γίνεται αναφορά στο τραπεζικό δίκαιο καθώς επίσης και στα είδη τραπεζών που υπάρχουν .
Επιπλέον στο 2ο κεφάλαιο εξετάζονται η λειτουργία του Ελληνικού τραπεζικού συστήματος ,η δομή του ,οι φορείς που δραστηριοποιούνται ,η αποδοτικότητα , η δραστηριότητα των Ελληνικών τραπεζών οι δυνατότητες εξέλιξης αυτών ,καθώς και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα τελευταία χρόνια με αποτέλεσμα την συρρίκνωσή τους. Τέλος γίνεται αναφορά στην αξιολόγηση της πιστοληπτικής τους ικανότητας από τους διεθνής οίκους αξιολόγησης και την υποβάθμιση των Ελληνικών τραπεζών .
Στο 3ο κεφάλαιο γίνεται αναφορά στα προβλήματα και την σχέση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (που είναι από τους σημαντικότερους μοχλούς της οικονομίας) με τις τράπεζες ,πως επηρεάζεται η λειτουργία των επιχειρήσεων από την κρίση ,επίσης γίνεται ανάλυση όλων των κλάδων όπως το εμπόριο οι κατασκευές και η βιομηχανία. Φυσικά υπάρχουν και πλεονεκτήματα για τις επιχειρήσεις μέσω των χρηματοδοτικών προγραμμάτων που προσφέρουν οι τράπεζες ,για παράδειγμα σε κάποιες περιπτώσεις βοηθούν στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων και άλλες φορές απλά προσθέτουν επιπλέον χρέος.
Τέλος στο 4ο κεφάλαιο γίνεται έρευνα γύρω από την διαφήμιση και πως αυτή επιδρά σε μεγάλο βαθμό στον καταναλωτή δημιουργώντας του την επιθυμία για απόκτηση πιστωτικών καρτών και άλλων καταναλωτικών δανείων με αποτέλεσμα την υπερχρέωση των πολιτών και των νοικοκυριών .