Ιδρυματικό Αποθετήριο πρώην ΤΕΙ Ηπείρου  

Η καλλιτεχνική ζωή των Ελλήνων μεταναστών στην Αμερική από το 1919 εώς το 1924 στην εφημερίδα Ατλαντίς.

DSpace/Manakin Repository

 

Show simple item record

dc.contributor.author Παπαδόπουλος, Ιωσήφ Άγγελος el
dc.date.accessioned 2020-06-23T09:53:19Z
dc.date.available 2020-06-23T09:53:19Z
dc.date.issued 2020-06-23
dc.identifier.uri http://apothetirio.teiep.gr/xmlui/handle/123456789/11256
dc.rights Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ελλάδα *
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/gr/ *
dc.subject Ατλαντίς el
dc.subject Μετανάστευση el
dc.subject Νέα Υόρκη el
dc.subject Αποδελτίωση el
dc.subject Καλλιτέχνες el
dc.title Η καλλιτεχνική ζωή των Ελλήνων μεταναστών στην Αμερική από το 1919 εώς το 1924 στην εφημερίδα Ατλαντίς. el
heal.type bachelorThesis
heal.classification Μουσική el
heal.language el
heal.access free
heal.recordProvider Τ.Ε.Ι. Ηπείρου el
heal.publicationDate 2020-06-19
heal.bibliographicCitation Παπαδόπουλος, Ι.2020.Η καλλιτεχνική ζωή των Ελλήνων μεταναστών στην Αμερική από το 1919 εώς το 1924 στην εφημερίδα Ατλαντίς.Πτυχιακή εργασία. Άρτα. Τ.Ε.Ι. Ηπείρου. Σχολή Καλλιτεχνικών Σπουδών. Τμήμα Λαϊκής & Παραδοσιακής Μουσικής.
heal.abstract Στόχος της συγκεκριμένης εργασίας είναι να διερευνήσει την καλλιτεχνική ζωή των Ελλήνων στη Νέα Υόρκη, κατά το διάστημα 1919 έως το 1924. Στο πρώτο κεφάλαιο της εργασίας διερευνώνται τα σχετικά με την Ελληνική μετανάστευση στην Αμερική, εστιάζοντας κυρίως στις αιτίες που παρώθησαν ελληνικούς πληθυσμούς να μεταβούν στις ΗΠΑ ως οικονομικοί μετανάστες. Στο ίδιο κεφάλαιο συνοψίζεται η γεωγραφική προέλευση των μεταναστών, καθώς και η κοινωνική, ενώ επιπλέον γίνεται μια απόπειρα προσέγγισης της κατάστασης που αντιμετώπισαν οι μετανάστες κατά την άφιξή τους. Σε αυτό το τμήμα της εργασίας η εστίαση κυρίως αφορά στις πρώτες συνθήκες αλλά και στα στοιχεία σχετικά με την εγκατάστασή τους. Στο δεύτερο κεφάλαιο προσεγγίζεται η εξέλιξη της Ελληνικής τυπογραφίας στην Αμερική, εστιάζοντας κυρίως στα στοιχεία σχετικά με την εφημερίδα Ατλαντίς. Ειδικότερα διερευνώνται βασικές πτυχές της εφημερίδας που σχετίζονται με τον αυτοκαθορισμό της, την εκδοτική της πορεία, τα στοιχεία έκδοσης, τα χαρακτηριστικά της. Επιπλέον συλλέγονται στοιχεία σχετικά με την ανταπόκριση της στον ελληνικό πληθυσμό στον οποίο απευθυνόταν. Το τρίτο κεφάλαιο αφορά τα καλλιτεχνικά δρώμενα των Ελλήνων. Ειδικότερα, αρχικά προσεγγίζεται η ανάπτυξη και η οργάνωση των ελληνικών κοινοτήτων και των ελληνικών συλλόγων, καθότι αποτελέσαν τις κοιτίδες ανάπτυξης της καλλιτεχνικής ζωής της ομογένειας της Αμερικής. Δίνεται ιδιαίτερη βάση στην περίπτωση του θεάτρου, του τραγουδιού, της Όπερας, του ελαφρού τραγουδιού και της κλασικής μουσικής, διότι η συγκεκριμένη εφημερίδα, η Ατλαντίς, αναλώνεται εκτενέστατα στις σελίδες των καλλιτεχνικών της, κυρίως σε καλλιτεχνικά δρώμενα που αφορούν στις προαναφερόμενες κατηγορίες. Το τέταρτο κεφάλαιο αφορά την αποδελτίωση της εφημερίδας Ατλαντίς και συγκεκριμένα το τμήμα των καλλιτεχνικών αναφορών κατά το διάστημα 1919-1924. Επειδή πρόκειται για μία εφημερίδα που η κυκλοφορία της είναι Καθημερινή, θεωρήθηκε αδύνατη μία περιδιάβαση σε όλα τα φύλλα της συγκεκριμένης εξαετίας, οπότε η μέθοδος που υιοθετήθηκε ήταν η δειγματοληψία. Πιο συγκεκριμένα έγινε ανασκόπηση ορισμένων τευχών εστιάζοντας σε αναφορές που άπτονται των καλλιτεχνικών δρώμενων, που σε μεγάλο βαθμό καλύπτονται από τις χοροεσπερίδες που διοργανώνονταν από τους κοινοτικούς συλλόγους αλλά κι από θεατρικές ή χορευτικές παραστάσεις. Στο πέμπτο κεφάλαιο, γίνεται μία απόπειρα ερμηνείας και καταγραφής των αποτελεσμάτων, έτσι όπως προέκυψαν μέσω της αποδελτίωσης, εστιάζοντας κυρίως στο πώς κατανέμονται τα ποσοστά ανά φύλλο σχετικά με τα καλλιτεχνικά δρώμενα που απαντώνται να διατρέχουν το εκάστοτε συγκεκριμένο φύλλο. el
heal.advisorName Σκουλίδας, Ηλίας el
heal.committeeMemberName Ανδρίκος, Νικόλαος el
heal.committeeMemberName Βερβέρης, Αντώνιος el
heal.academicPublisher Τ.Ε.Ι. Ηπείρου, Σχολή Καλλιτεχνικών Σπουδών, Τμήμα Λαϊκής & Παραδοσιακής Μουσικής el
heal.academicPublisherID asfa
heal.numberOfPages 78
heal.fullTextAvailability true


Files in this item

The following license files are associated with this item:

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ελλάδα Except where otherwise noted, this item's license is described as :
Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ελλάδα

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account

Statistics