Abstract:
Η νήσος της Χίου αποτελεί ένα από τα πιο παραγωγικά νησιά της χώρας μας. Ιδιαίτερα στον τομέα του μανταρινιού και της μαστίχας έχει καταφέρει να προωθηθεί και να αποκτήσει πιστοποιήσεις σχετικά με την ονομασία προέλευσης.
Η παραγωγή του μανταρινιού γίνεται στο πέρασμα των ετών μεγαλύτερη και οι κάτοικοι της Χίου επενδύουν σε αυτή. Με πενιχρά μέσα στην αρχή αλλά με όλη τη φιλοσοφία της παράγωγης κατάφεραν να ενισχύσουν το όνομα του προϊόντος τους και να καταφέρουν τη μεγίστη δυνατή παραγωγή.
Η παράγωγη στηριζόμενη στην επιστημονική κατάρτιση γιγαντώθηκε ενώ ταυτόχρονα ξεκίνησαν να απορρέουν από το πρωτογενές φυσικό προϊόν και δευτερεύοντα όπως γλύκα του κουταλιού και λικέρ που κατάφεραν να εδραιωθούν στις προτιμήσεις των καταναλωτών και να αποκτήσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι των υπολοίπων παραδοσιακών προϊόντων της χώρας.
Τέλος οι σημερινές επιχειρήσεις παραγωγής και εκμετάλλευσης μανταρινιού στη Χίο αντιλαμβάνονται ότι το περιβάλλον της επιχείρησης είναι ένας σημαντικός παράγοντας και πρέπει να λαμβάνεται υπόψη τόσο κατά τον προγραμματισμό όσο και στην καθημερινή λειτουργία της επιχείρησης. Είναι δυναμικό, μεταβάλλεται πολύ γρήγορα και οι επιχειρήσεις πρέπει να είναι σε θέση να αντιδρούν γρήγορα και αποτελεσματικά.
Citation:
Λύσσαρη, Λ., 2014. Το Χιώτικο μανταρίνι. Πτυχιακή εργασία. Άρτα: Τ.Ε.Ι. Ηπείρου. Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής. Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων - Κατεύθυνση Φυτικής Παραγωγής.