Τα όσπρια (φασόλια, ρεβίθια, φακές, μπιζέλια και κουκιά) είναι τρόφιμα με σημαντική θρεπτική αξία. Είναι μέρος της μεσογειακής διατροφής. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες κυρίως άμυλο (55%) και πρωτεΐνη (20-25%). Τα όσπρια έχουν και μεγάλη βιολογική αξία. Έχουν επίσης σημαντική περιεκτικότητα σε ανόργανο ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο, βιταμίνες Α και Δ. Η καλλιέργεια των οσπρίων στη Δυτική Μακεδονία και την Ήπειρο έχει μακρά παράδοση. Σκοπός αυτής της εργασίας είναι η καταγραφή και η αξιολόγηση καλλιεργούμενων ποικιλιών οσπρίων στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές της δυτικής Ελλάδας (Ήπειρος, Δυτική Μακεδονία) προκειμένου να αποδειχθεί ότι είναι τοπικά προσαρμοσμένες,ανθεκτικές στα επιβλαβή φυτοφάρμακα και έχουν καλά εμπορικά χαρακτηριστικά.
Legumes (beans, chickpeas, lentils, peas and broad beans) are foods of significant nutritional value. They are part of Mediterranean diet. They are high in carbohydrate foods mainly starch (55%) and protein (20-25%). Legumes are of great biological value. They also have a significant content of inorganic calcium, phosphorus, iron, vitamins A and D. The cultivation of legumes in western Macedonia and Epirus has a long tradition. The purpose of this work is to record and evaluate cultivated legume varieties in the mountainous and semi-mountainous regions of western Greece (Epirus, western Macedonia) in order to show that are locally adapted are resistant to harmful pesticides and have good commercial characteristics.