Abstract:
Το φαινόμενο της αλάτωσης εδαφών αποτελεί σοβαρή απειλή για τη γεωργία παγκοσμίως και ειδικότερα στις ξηρές και ημίξηρες παράκτιες περιοχές όπου εντοπίζεται ανισορροπία μεταξύ των διαθέσιμων αποθεμάτων ύδατος και της ζήτησης τους. Εδαφική αλάτωση είναι το φαινόμενο κατά το οποίο συγκεντρώνονται άλατα στην επιφάνεια και στο επιφανειακό στρώμα του εδάφους.
Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι αλατότητας, η πρωτογενής (primary) που εμφανίζεται σε φυσικά εδάφη, και η δευτερογενής (secondary) η οποία προκύπτει από τις ανθρώπινες δραστηριότητες. Η δευτερογενής αλάτωση εμφανίζεται κυρίως στις αρδευόμενες περιοχές είτε λόγω της υπερβολικής άντλησης υπόγειων νερών με αποτέλεσμα τη διείσδυση του αλμυρού ύδατος στους υπόγειους παράκτιους υδροφορείς, είτε λόγω της χρήσης κακής ποιότητα ύδατος. Η γεωργία παίζει βασικό ρόλο στο φαινόµενο, αφού προκαλεί τόσο τη µεγάλη κατανάλωση του νερού, όσο και τη χηµική υποβάθµιση του. Οι επιπτώσεις της αλάτωσης για τους αγρότες µπορεί να είναι σηµαντικές από οικονοµικής και κοινωνικής άποψης. Ο βαθµός αλάτωσης και ο τύπος των αλάτων επηρεάζουν το εύρος των επιπτώσεων που µπορεί να προκύψουν στις καλλιέργειες. Γενικά, η παραγωγικότητα δεν επηρεάζεται από το χαµηλό επίπεδο συγκέντρωσης αλάτων, αλλά απότοµη πτώση της παραγωγικότητας συµβαίνει, όταν υπερβούµε το κρίσιµο επίπεδο για κάθε καλλιέργεια. Σε αυτή την εργασία θα αναλύσουμε την έννοια της αλατότητας αλλά και θα ανατρέξουμε σε κάποια πειράματα όπου έχουν πραγματοποιηθεί και θα δείξουμε τα συμπεράσματα τα οποία έχουν προκύψει για 5 καλλιέργειες κηπευτικών σε κλειστό σύστημα υδροπονικης καλλιέργειας.
Citation:
Σιώζου, Π., 2020. Η επίδραση της αλατότητας στην καλλιέργεια κηπευτικών. Πτυχιακή εργασία. Άρτα: Τ.Ε.Ι. Ηπείρου. Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής. Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων - Κατεύθυνση Φυτικής Παραγωγής.