Στην παρούσα εργασία πραγματοποιήθηκε αρχικά η ιστορική αναδρομή αναφορικά με τη σημασία της αμπελοκαλλιέργειας και του οίνου στον ελλαδικό χώρο, από την Αρχαιότητα έως τη σύγχρονη εποχή. Ακολούθως, περιεγράφηκαν τα θεμελιώδη χαρακτηριστικά της αμπέλου και αναλύθηκαν τα στάδια της αμπελοκαλλιέργειας, συμπεριλαμβανομένων των ειδικών καλλιεργητικών τεχνικών που εφαρμόζονται για την αποδοτική καλλιέργεια του συγκεκριμένου φυτού. Εν συνεχεία, παρουσιάστηκαν τα στάδια της κλασικής μεθόδου οινοποίησης, από την έκθλιψη και την αποβοστρύχωση των καρπών έως την εμφιάλωση των οίνων και την τοποθέτηση των ετικετών στους περιέκτες. Κατόπιν, παρουσιάστηκαν ιδιαίτερα στοιχεία για τους επιμέρους τύπους οινοποίησης, την ερυθρή, τη λευκή, την ερυθρωπή, καθώς και για τις ειδικές τεχνικές οινοποίησης, όπως επί παραδείγματι για την παρασκευή αφρωδών οίνων.
The current thesis retrospects the importance of viticulture and wine in the Hellenic expanse from antiquity until our time. Fundamental attributes of the grape vine will be described and the stages of viticulture will be thoroughly analyzed, including the special techniques applied targeting the most profitable growth of the specific plant. The stages of the classic wine making process will be presented, from the breaking and separating the fruit from the peel to the bottling of the wine and labeling the containers. Finally, specific clues on each wine making process, red , white and roze, will be presented as well as special wine making techniques, like the production of sparkling wines.